جمعیت سنجی یا Crowdsensing تکنیکي مي باشد که در آن تمام افرادی که دارای گوشي هاي هوشمند، کامپیوتر یا گجت های پوشیدنی هستند به طور یکپارچه به استخراج، پردازش و اشتراک اطلاعات پیرامون محیط اطراف خود می پردازند. از آنجایی که جمع آوری اطلاعات توسط سنسور های به کار رفته در وسـایل به کار می رود ، لذا Crowdsensing را می توان یکی از مباحث تنیده شده درشاخه ی اینترنت اشیا به شمار آورد.
امروزه تمامی وسایل هوشمند دارای سنسور هایی جهت اندازه گیری میزان روشنایی، سر و صدا، موقعیت مکانی، جابجایی هستند؛ این سنسور ها قادر هستند که گستره ی وسیعی از اطلاعات را از راه های متفاوت اندازه گیری نمایند. برای مثال سنسور GPS و هم چنین شتاب سنج هر دو با هم برای مکان یابی در شهر ها به کار می روند. در این میان از میکروفون نیز می توان برای سنجش میزان آلودگی صوتی استفاده نمود. از سوی دیگر استفاده از جمعیت سنجی در بین کاربران تلفن همراه هوشمند شکل جدیدی از توسعه در دنیای آیوتی است. با قابلیت سنجش قدرتمند دستگاه هوشمند و تحرک کاربر، خدمات مختلف می تواند با ایجاد یک زنجیره اعتماد بین درخواست کنندگان خدمات و تامین کنندگان فراهم شود.
انواع داده
- داده های محیطی (مانند نظارت بر آلودگی)
- زیرساختی (مانند مکان یابی)
- اجتماعی (رد یابی داده ای خاص در میان انبوه اطلاعات)
با توجه به نوع مشارکت Crowd Sensing در میان کاربران، می توان آن را به دو دسته ی کلی نیز تقسیم نمود:
- داده کاوی مشارکتی: در این دسته، اطلاعات توسط کاربران به صورت داوطلبانه جمع آوری می شود و کاربران در جمع آوری اطلاعات مشارکت دارند.
- داده کاوی تصادفی: در این دسته ، اطلاعات توسط سنسور ها ، بدون اطلاع کاربر دریافت و پردازش می شود.
چالش ها
- منابع محدود: پهای باند محدود، مصرف انرژی زیاد و دقت کم در میان وسایل قابل حمل نظیر تلفن هاي هوشمند و تبلت ها سبب می شود که نتوان به طور پیوسته و دقیق به جمع آوری اطلاعات پرداخت.
- امنیت اطلاعات: اطلاعات جمع آوری شده می تواند خصوصی باشد (نظیر موقعیت مکانی محل زندکی یا محل کار)؛ از این رو باید کاربر را از امنیت اطلاعات و حفظ حریم خصوصی مطمئن ساخت. به همین منظور می توان از روش هایی مانند ناشناس بودن و هم چنین رمز نگاری اطلاعات بهره جست.