اکسترانت

Extranet


گردآورنده: مهسا عرب احمدی

اکسترانت(Extranet )یک شبکه خصوصی، کنترل شده است که از فناوری های اینترنتی و سیستم مخابرات عمومی استفاده می کند تا بخشی از اطلاعات یا عملیات کسب و کار را با تامین کنندگان، فروشندگان، شرکا، مشتریان یا سایر شرکت ها به اشتراک بگذارد. اکسترانت را می توان به عنوان بخشی از اینترانت شرکت مشاهده کرد از سوی دیگر به عنوان راهی برای انجام تجارت با سایر شرکت ها و نیز فروش محصولات به مشتریان است.

اکسترانت اغلب بخش خصوصی یک وب سایت است. محدودیت ایجاد شده توسط اکسترانت برای انتخاب کاربران از طریق شناسه های کاربری، گذرواژه ها و سایر مکانیزم های تأیید اعتبار اعمال می شود.

اکسترانت نیاز به امنیت و حریم خصوصی دارد. این امنیت می تواند از طریق مدیریت سرور دیوار آتش، صدور و استفاده از گواهینامه های دیجیتال که یک سند غیر قابل جعل است و یا روش های مشابه احراز هویت کاربران، رمزگذاری پیام ها و استفاده از شبکه های مجازی خصوصی که همان VPNها هستند و از طریق شبکه عمومی تونل می شود، اعمال شود.

اکسترانت ممکن است به عنوان یک اینترانت بر روی اینترنت عمومی و یا بر روی برخی از شبکه های خصوصی مشاهده شود.

مزایا و معایب

مزایا:

  • توانایی مبادله حجم زیادی از داده ها با استفاده از تبادل اطلاعات الکترونیکی
  • به اشتراک گذاری داده های محصول یا کاتالوگ با شرکای تجاری
  • مشارکت و آموزش همکاران یک شرکت
  • به اشتراک گذاری خدمات مانند برنامه های کاربردی بانکی آنلاین در میان بانک های وابسته
  • به اشتراک گذاشتن اخبار منافع مشترک منحصرا با شرکای شرکت

معایب عبارتند از اجرا و نگهداری گران قیمت در صورتی که میزبان یا همان host داخلی باشد. همچنین ممکن است یک ارائه دهنده سرویس کاربردی میزبان باشد باز هم نگهداری از اطلاعات هزینه بر می شود.

اینترنت در مقابل اینترانت و اکسترانت

  • هر کس به اینترنت دسترسی دارد.
  • افرادی که برای یک شرکت کار می کنند، به اینترانت شرکت دسترسی خواهند داشت.
  • اکسترانت توسط یک شرکت برای ارائه اطلاعات مشتریان، تامین کنندگان و فروشندگان خاص بدون اجازه دادن به آنها برای دسترسی به سایر اطلاعات خصوصی یا حساس شرکت ایجاد شده است.

اکسترانت

پیشرفت

در گذشته، این شبکه ها در طراحی نسبتا ساده و مجاز به افزایش یا تثبیت حداقل بودند. شرکت ها و مشتریان یا فروشندگان آنها می توانند ارتباط برقرار کنند و شاید اسناد نوری را به اشتراک بگذارند. از سوی دیگر، اکسترانت های امروز بسیار متنوع تر و مفید هستند. به طریق مختلف، آنها تبدیل به یک ضرورت B2B می شوند که دیگر نمیتوان آن را  میان شرکت ها نادیده گرفت.

با توجه به این واقعیت که تکنولوژی در طی یک دهه گذشته پیشرفت کرده است، به اشتراک گذاری فایل های بزرگ آسان تر از همیشه است، مکالمات در زمان واقعی امکان پذیر است. یک اکسترانت را می توان به عنوان یک مجتمع مجازی، تعاملی و همکاری مشترک برای شما و مشتریان خود مشاهده کرد.


مطالب مرتبط


منابع